Distriktsmästerskap på Uppsala Ponnyklubb

Dundrande hovar, en vänlig speakerröst och en publik där alla håller tummarna för nästa ekipage. Det var längesen jag var på en hopptävling, det har gått mer än ett helt decennium sedan sist. Jag har menat att gå på tävlingar tidigare då jag har hållit mig uppdaterad över de lokala klubbarnas evenemang, men varje gång så är det något annat som kommit i vägen. Men i helgen som var så tog jag äntligen bussen till Uppsala Ponnyklubb för att titta på distriktsmästerskapet i hoppning för ridskoleekipage.

Jag har alltid varit intresserad utav hästar, men som barn fanns ingen budget för ridlektioner, så jag red lite sporadiskt när jag fick chansen. I år har jag ridit två gånger, återigen över ett helt decennium sedan senast. Just därför kändes det extra meningsfullt att spendera några timmar i närheten av dessa fantastiska djur och att få andas in den härliga doften av häst.

Den här fotograferingen var helt mitt eget initiativ. Jag ville prova på att fotografera tävlingen som en personlig utmaning, för att se om jag klarade av det. Senast jag prövade, ja, ni gissade rätt, för mer än ett decennium sedan, så gick det åt skogen fullständigt. Då hade jag ”bara” en kompakt kamera och absolut noll koll på hur man fotograferar djur i rörelse. Så att säga att jag var revanschsugen är då absolut ingen överdrift! Den här gången kände jag mig bättre förberedd med dels bättre utrustning, men framförallt med en fördjupad kunskap inom foto efter många år av erfarenhet och utbildning.

Jag såg till att komma tidigt för att få ut så mycket som möjligt av dagen, bara en handfull ekipage i första klassen hade ridit när jag kom dit. Väl där så tog det ett tag att komma in i rätt mindset. Jag är en naturlig observatör, och får ut det bästa ur en fotografering genom att observera min omgivning, lära mig djurens (och människornas) beteendemönster, och hitta vinklar och kompositioner som jag önskar använda mig utav.

Den här fotograferingen var inget undantag. Det jag var ute efter var att få bilder på själva hoppmomentet över hindren, samt lite rörelsebilder i allmänhet. För de första ekipagen ställde jag mig vid en lämplig plats vid staketet och fotograferade därifrån. Helt okej ändå, men mycket störande moment i bakgrunden såsom bilar och publik. Det är såklart väntat i en sådan här situation, men jag kände att jag kunde bättre. Så jag började prova lite olika vinklar utan att röra mig för mycket. Sakta men säkert kom jag in i en rutin efter att jag upptäckte en perfekt vinkel efter den andra och tillslut hade jag mitt eget rörelsemönster synkroniserat med ekipagen på banan. Första hindret snett rakt emot mig, låg vinkel, tajt komposition stående. Andra hindret, rak profil, fortsatt låg vinkel, mer luftigare komposition, liggande. Tredje och fjärde hindret, på andra sidan banan, runt ett område och rörelse rakt mot mig, mycket zoom, låg vinkel, stående. Direkt till femte hindret, 45 graders vinkel mot mig, fortsatt låg vinkel, liggande. Runt första hindret, rörelse rakt emot mig, låg vinkel, tajt komposition med perfekt isolering mot bakgrunden, stående. Medan ekipaget tog sjätte hindret förberedde jag mig för det sista, flyttade mig två meter till vänster och ställde mig upp igen, full zoom, hopp rakt mot mig, stående.

Så höll jag på, det ena ekipaget efter det andra. Knäna blev ansträngda från att gå från stående, när på huk, och sen upp igen. Handleden tog lite stryk från mitt tunga objektiv och att ändra orientering och zoom flera gånger i minuten. Men vad gör det egentligen? Jo, ingenting, för det var så kul! När tävlingen sedan kom upp i de högre klasserna så byggdes banan om. Lite besviken blev jag då jag jobbat in mig själv i en riktigt fin rutin. Den andra banan var en svårare utmaning inte bara för ekipagen, men också för mig att hitta de perfekta vinklarna igen. Samtidigt så var det en utmaning som jag glatt tog mig an.

Det här blir nog inte sista gången jag fotograferar en tävling i ridsport..

Linnéa / Nordtass Foto

Tävlingsryttare

Bilder som skapas av Nordtass Foto i tävlingssammanhang har utöver konstnärligt syfte även ett kommersiellt syfte då ryttarna erbjuds att kunna köpa bilderna. Nordtass Foto har valt att använda godkännande (samtycke) som laglig grund för detta syfte. Godkännande behöver uttryckas innan bilder kan skapas.

Samtycke: Formulär
Nedan beskrivs vad dina svar i formuläret innebär

Godkänner du att Nordtass Foto fotograferar ovan nämnda ryttare i tävlingssammanhang?

JA innebär följande:
– Ryttarens namn och klubb sparas i ett register som lagras på Jottacloud.
– Samtliga uppgifter från formuläret sparas som en anteckning i anslutning till ryttarens namn för att stödja samtycket sålänge samtycket är aktivt.
– Nordtass Foto kommer att
fotografera ryttaren i de fall fotografen närvarar vid tävling där ryttaren startar i kommersiellt syfte.
– Bilderna lagras upp till 3 år tillsammans med ryttarens och hästens namn, lokalt samt på Jottacloud.
– Bilderna kommer publiceras i ett personligt galleri via Pixieset på https://ridsport.nordtass.se upp till 3 år.
– Galleriet döps till ryttarens kompletta namn.
– Mapparna i galleriet döps till respektive tävlingsdatum samt hästens kompletta namn.

Godkännandet gäller utan tidsbegränsning tills ryttaren tar tillbaka godkännandet.

NEJ innebär följande:
– Ryttarens namn och klubb sparas i ett register som lagras på Jottacloud.
– Övriga personuppgifter som eventuellt sparats sedan tidigare samtycke raderas.
– Nordtass Foto kommer ej att fotografera ryttaren i de fall fotografen närvarar vid tävling där ryttaren startar i kommersiellt syfte.
– Kontaktuppgifterna i formuläret används för att skicka manuell bekräftelse, därefter raderas även dessa.
– Om ryttaren svarat ja på denna frågan vid tidigare tillfälle kommer de bilder som uppnår konstnärligt syfte att fortsätta hanteras enligt undantag från GDPR.

– – –

Godkänner du att bilderna används av Nordtass Foto?

JA innebär att bilder föreställande ryttaren kan komma att användas för fotografens verksamhet enligt följande under den tid bilderna lagras i arkivet för samtycke, samtliga användningsområden med Nordtass Foto som avsändare:
– Publicering på www.nordtass.se
– Publicering på sociala medier
– Publicering på övriga webbplatser
– Framkallning i tryckt format
Om du önskar du begränsa användningen av bilderna kan detta anges i meddelanderutan.

Bilderna kommer ej att publiceras eller tryckas av tredje part. Om intresse för detta för en specifik bild uppstår kontaktas du alltid först för godkännande.

NEJ innebär att bilder föreställande ryttaren ej publiceras utanför det personliga galleriet. Om ryttaren svarat ja på denna fråga vid tidigare tillfälle och bilder redan publicerats ansvarar ryttaren för att upplysa fotografen om var dessa finns publicerade om ryttaren önskar få dem raderade. Bilder föreställande ryttaren kommer ej användas i tryckt material. Om ryttaren svarat ja på denna fråga vid tidigare tillfälle och bilder använts i tryckt material förbehåller sig Nordtass Foto rätten att låta bilderna kvarstanna i det material där bilderna använts.

Efter lagringsperioden på 3 år kommer ej ny användning enligt samtycke att ske. Bilder som tidigare publicerats förblir publicerade även efter lagringsperioden tills ryttaren ber om, eller fotografen väljer att, radera bilderna från publicering.

– – –

Nordtass Foto finns på Instagram (@nordtass.ridsport), skriv din @ nedan om du vill bli taggad. 

Om du fyller i detta fält sparas din @ tillsammans med ditt namn i ett register som lagras lokalt. Din @ kan komma att användas vid publicering utav bilder på Nordtass Fotos instagramkonto.

– – –

Vill du bli meddelad via epost när det finns nya bilder?

JA innebär att din e-post sparas ett register tillsammans med ryttarens namn och klubb som lagras på Jottacloud. E-postadressen lagras i 5 år innan den raderas.

NEJ innebär att din e-post ej sparas för detta syfte.

– – –

Jag säkerställer att ifyllda uppgifter tillhör mig och att jag är över 18 år, eller har målsmans godkännande.

För att formuläret ska vara giltigt är det viktigt att det är ryttaren själv som lämnar samtycket. Om ryttaren är under 18 år är det viktigt att målsman närvarar vid samtycket för att säkerställa att den minderåriga förstår innebörden av samtycket, alternativt ger samtycke i hens ställe. Genom att skicka in formuläret intygar du att detta uppfylls.

Övrig information

Din e-postadress läggs till i listan för att ta emot nyheter och tips från Nordtass Foto via Mailchimp. Du kan när som helst be om att bli borttagen från denna lista genom att kontakta mig på linnea@nordtass.se eller genom att klicka på länken i det senaste utskicket.

Specifika önskemål
Du kan ange i meddelanderutan om du har specifika önskemål kring ditt godkännande, som exempelvis att det personliga galleriet ska hållas privat och/eller lösenordsskyddat på grund av skyddad identitet eller annan anledning.

Du kan när som helst kontakta mig för att:
– Få information om vilka av dina personuppgifter jag har lagrade samt hur jag använder dem.
– Begära att få ta tillbaka tidigare givet samtycke.
– Ändra tidigare givet godkännande.
– Ställa frågor rörande hur jag hanterar personuppgifter i enlighet med GDPR.

Nordtass Foto kan ej hållas ansvarig retroaktivt om godkännandet ändras för att exkludera tidigare användning som skett enligt dåvarande godkännande.

Vad händer med bilderna efter 3 år?

Efter att bilderna lagrats i upp till 3 år enligt godkännande händer följande:
– Om det finns en aktuell e-postadress för e-postnotiser får du ett meddelande ca 2 veckor innan bilderna tas bort för att ge dig chans att köpa fler bilder innan de försvinner.
– Bilderna kommer att raderas från ditt personliga galleri.
– Bilderna kommer att flyttas från arkivet med ryttarens och hästens namn till ett anonymt arkiv.
– Bilderna kommer ej längre användas för kommersiellt syfte.
– Bilder som tidigare publicerats på övriga ställen än i ditt personliga galleri kommer att förbli publicerade tills fotografen väljer att ta bort dem.
– Bilder av lägre fotografiskt värde kommer att raderas från samtlig lagring.
– Bilder av högre fotografiskt värde kan komma att användas för fotografens verksamhet

Nordtass Foto ansvarar ej för skada av bilder/kamerautrustning som gör att bilderna ej kan lagras i upp till 3 år. Bilderna lagras på två, ibland tre separata hårddiskar samt på Jottacloud så risken för skada på bildfilerna är minimal. Nordtass Foto kan ej heller hållas ansvarig för att bilder på en specifik ryttare inte skapats även om denna lämnat samtycke innan en tävling. Systemet för fotografering av ryttare som lämnat samtycke är välorganiserat efter flera års utveckling, men inga krav kan ställas på Nordtass Foto.

Intresseavvägning: Nordtass Foto som sponsor vid en tävling

När Nordtass Foto sponsrar en tävling får klassvinnaren och ibland även placerade ett presentkort att använda till digitala bilder. Eftersom det är omöjligt att säga vem som kommer vinna innan samtliga tävlingsryttare startat finns det enligt erfarenhet ett intresse av att samtliga ryttare blir fotograferade, även de som inte lämnat samtycke, i syfte att de som vunnit presentkort ska kunna ta del av sin vinst.

Därför har Nordtass Foto gjort en intresseavvägning som innebär följande:
– Samtliga starter vid en sponsrad tävling blir fotograferade i den mån Nordtass Foto har möjlighet till detta.
– Bilder på de som lämnat in samtycke innan bilderna skapas kommer hanteras enligt lämnat samtycke.
– Bilder på de som vunnit presentkort men inte har lämnat samtycke kommer att sparas i syftet att vinnaren kan ta del utav sin vinst. Bilderna lagras lokalt i en mapp med ryttarens och hästens namn under presentkortets giltighetstid.
– Bilder på de som inte har vunnit presentkort och inte har lämnat samtycke kommer att raderas i samband med att bilderna från tävlingen hanteras, normalt sett inom ca 1 vecka.